середа, 25 вересня 2019 р.

Метафора "ДілоДіти"

У пошуку школи, гуртка чи центру розвитку для дитини батьки хоумскулерів намагються зрозуміти у чому "фішка". Якщо така "фішка" знайдена, то не треба нічого довго пояснювати. Якщо "фішки"  нема, то маємо довжелезний  перелік незрозумілих переваг. 

Ми довго шукали і, здається, знайшли метофору нашому простору "ДілоДіти".  Не одну, а навіть дві. Це "СТЕП" і "ЧОРНОБИЛЬ". 

метафора ДілоДіти



СТЕП. У степу росте різнотрав'я.  Воно з'яляється та зникає. Щось приживається, щось відмирає. Все відбувається у реальних (не штучних) умовах. Кожна рослина і тварина може спробувати тут БУТИ. Кожна рослина вносить щось своє у загальний простір. Усі взаємодіють і співіснують. Нема ніякої монополіі та заздалегідь прописаної програми. Нема очікуваних запланованих результатів. Ніхто не паше це поле (кожного року різними граблями за різним правилами). У порівнянні з культурними полями (пшениця, кукурудза, гречка тощо) це щось принципово інше. Звісно, кожне з них набагато продуктивніше ніж степ. Але це перевага тільки у своїй спеціалізованій вузький області. Тому, якщо є бажання пошуку та випробування різноманіття то це СТЕП. Якщо потрібен масовий поточний результат то це ПАХАНЕ ПОЛЕ. 

ЧОРНОБИЛЬ. Природа за 30 років сама показала на скільки згубним може бути людське керування природніми процесами.  Незважаючи на велику техногенну катастрофу природа за 30 років суттєво відновилась. Лише завдяки тому, що нею перестали керувати. Достатьно перестати людям втручатися і природа сама відновлюється. 

Аналогічно і з освітою. Необхідно максимально дати прояв природнім процесам. Це на користь конкретної людини. А масовий поточний результат це щось інше. 

Ймовірно ці дві метафори "СТЕП" і "ЧОРНОБИЛЬ" досить точно описують те, що ми робимо в просторі ДілоДіти. Хто бажає познайомитись або долучитись запрошуємо. Бажано попередньо заповнити анкету 

Немає коментарів:

Дописати коментар